Pasarét Tenisz Klub

Pasarét Tenisz Klub

Elsősorban barátok vagyunk, a szó legszorosabb értelmében. Már a gimnázium óta. Nyakkendős fotóink nincsenek, talán a diplomaosztóról vagy az esküvőinkről néhány. A legtöbb időt a pályán töltöttük. Együtt. A cél mindig a tehetséges gyerekek megtalálása és kinevelése volt, sportólóvá, emberré. Csapatot építettünk és építünk mindig, olyan fiatalokkal, akik az évek alatt nemcsak a fizikumukkal és a fejükkel vannak a pályán, hanem a szívükkel is. Szeretnek együtt lenni, sokszor edzés után is maradnak, közös programokat szerveznek. Mi csak azt az utat tudtuk és tudjuk megmutatni nekik, amin mi is végig mentünk. 

2013. októbertől 6 fedett pályán, új sátrakban, 2014. áprilistól 10 szabadtéri pályán várjuk teniszezni vágyó sporttársainkat.

2023. októbertől új sátrakkal vágtunk neki a következő időszaknak!

Klubunk az elmúlt években a magyar teniszélet meghatározó egyesületévé nőtte ki magát, ezzel visszaállítottuk a nagy hagyományokkal rendelkező klub- és verseny-tenisz életet a Vasas Pasarét Sportcentrumban. Versenyzőink minden korosztályban a magyar tenisz élmezőnyéhez tartoznak, felnőtt női csapatunk tavaly az I. osztályban 3. helyezést ért el, nem sokkal lemaradva a döntő illetve a szuper ligába feljutás lehetőségéről. Felnőtt férfi csapatunk 2017-ben megnyerte az országos bajnokság I. osztályát, ezzel feljutottak a Szuperligába. Korosztályos csapataink rendszeresen döntőt játszanak az adott bajnokságokban.

Célunk a tenisz utánpótlás folyamatos nevelése és a magyar tenisz életben egy meghatározó egyesület kiépítése ezekkel a csodálatos adottságokkal, illetve a mozogni vágyó “hobbi teniszezők” számára egy igazi klub-élet megteremtése.

Mindenkit szeretettel várunk!

Pasarét Tenisz Klub

Győrbíró Zsolt, Kalmár Gábor, Nemes Gábor                                                                                                                      

Sporttörténet

A második világháború után a Vasas Sport Clubnak lehetősége nyílt több olyan szakosztály létrehozására, amelyre az anyagiakban szűkölködő sportegyesületnek 1945 előtt nem volt módja. A tenisz szakosztály megalakulásának gondolata dr. Szörényi Lóránt, dr. Majoros István, dr. Kovács István, Péteri Emil és Balázs István nevéhez fűződik elsősorban. Teniszezőink első otthona a Gorkij fasor és a Bajza utca sarkán létesítetett sporttelep volt, ahol azonban mindössze egy-két használható pályát találhattunk. 1947 elején a BBTE Pasaréti úti sporttelepet a Vasas Sport Club kapta meg, így teniszezőink új otthonba költözhettek.

Tenisz szakosztályunk egyik legeredményesebb korszaka 1946-1956-os évek közé tehető. Férfi versenyzőink közül Asbóth József a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején nem csak itthon, de nemzetközi szinten is világhírnévnek örvendett., 1947-ben megnyerte a ma már Roland Garrosként közismert párizsi nyílt teniszbajnokságot egyéniben, rá egy évre pedig Wimbledonban, egyetlen európai játékosként került a négy közé. Vegyes párosban Körmöczy Zsuzsával az oldalán lett harmadik Párizsban. Piros-kék színekben 11 magyar bajnoki címet szerzett (összesen 28-szoros magyar bajnok)

1. Fotó: Pasarét, Vasas 1954, Fortepan/adományozó: Tildy Istvánné

De még Asbóth eredményeit is felülmúlta szakosztályunk és a magyar női tenisz mai napig legeredményesebb sportolójának: Körmöczy Zsuzsának eredményei. A sorozatban megnyert hazai bajnokságok mellett (több mint negyedszázadig tartozott a magyar tenisz élvonalához), a nemzetközi teniszvilág is hamarosan megismerte a nevét. Legnagyobb sikerét 1958-ban szerezte meg Párizsban, a Roland Garroson elért első helyezésével. Ugyanebben az évben harmadik lett Wimbledonban, és eredményeinek köszönhetően abban az évben a világranglistán második is volt. Nyolc éven keresztül szerepelt TOP 10-es játékosként nemzetközi versenyeken.

           

2. Fotó: Pasaréti út, a Vasas tenisz stadionja a Rhédey utcai mellett. A domboldal megerősítési munkálata felett a Herman Ottó út házsora látható, 1962. Fortepan/adományozó: Főmterv

3. Fotó: A Vasas sporttelepe a domboldal megerősítésekor. Szemben a fedett teniszcsarnok,1962. Fortepan/adományozó: Főmterv

Rajtuk kívül is még számtalan eredményes teniszezővel büszkélkedhet a szakosztály. Többek között Szabó Éva és Taróczy Balázs akik a hetvenes és nyolcvanas években tették le névjegyüket a magyar tenisz sportban. Taróczy Balázs a mai napig az egyetlen Wimbledoni bajnoka az országnak. Az elmúlt évtizedek legeredményesebb teniszezői közül is sokan megfordultak a Vasasban: a nőknél Temesvári Andrea, Földényi Annamária, Mandula Petra, és Szávay Ágnes, míg a férfiaknál Kuharszky Zoltán, Krocskó József, Markovits László, Nagy Viktor, Noszály Sándor vagy Sávolt Attila.